W skrócie
Domowy sernik z mlekiem skondensowanym można zrobić z łatwo dostępnych składników. Wystarczy zebrać dobrej jakości zmielony twaróg, mleko skondensowane, skrobię ziemniaczaną i jajka. Do smaku warto dodać zmielony na puder cukier z prawdziwą wanilią. Dzięki temu deser nabierze odświętnego charakteru. Taki sernik z mlekiem skondensowanym można zrobić na spodzie z herbatników, z własnoręcznie zrobionego kruchego ciasta lub wylać masę na wcześniej upieczony domowy biszkopt. Przedstawiam prosty przepis na sernik z mlekiem skondensowanym bez spodu.
Sernik z mlekiem skondensowanym – prosty przepis
Liczba porcji: na 12 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka,
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego,
- 5 jajek,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 10 g cukru pudru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka miękkiego masła do wysmarowania formy.
Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wyjmuję wcześniej na kuchenny blat, aby były w temperaturze pokojowej.
- Tuż przed robieniem sernika z mlekiem skondensowanym piekarnik rozgrzewam do 170° Celsjusza z opcją grzania góra-dół, bez termoobiegu.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowuję masłem i wykładam spód papierem do pieczenia.
- Na początek żółtka jajek oddzielam od białek.
- W szerokiej misce miksuję twaróg na sernik z żółtkami. Powoli w trakcie mieszania dolewam mleko skondensowane.
- Następnie powoli dosypuję mąką ziemniaczaną i mieszam do uzyskania gładkiej masy.
- Wedle uznania możesz w tym momencie dosypać cukier z prawdziwą wanilią albo wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
- W drugiej misce wlałam oddzielone wcześniej białka i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Ubite białka delikatnie, łyżka po łyżce, mieszam z masą serową, aż uzyska jednolitą konsystencję.
- Następnie masę na sernik z mlekiem skondensowanym wlewam do wcześniej natłuszczonej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Sernik z mlekiem skondensowanym wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 45 minut.
- Następnie zmniejszyłam temperaturę do 140° Celsjusza i piekłam przez kolejne 40 minut.
- Upieczony sernik studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, a następnie wkładam do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Z czym podawać sernik z mlekiem skondensowanym?
Ten sernik znakomicie smakuje podany z sosem owocowym. W sezonie warto sięgać po świeże maliny, truskawki lub porzeczki. Jesienią, zimą i wczesną wiosną świetnie sprawdzą się mrożonki. Do sernika z mlekiem skondensowanym można także podawać sos ze słonego karmelu albo udekorować polewą czekoladową.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?