MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Oliwa tłoczona wyłącznie za pomocą środków mechanicznych,...
fot. dasha11/123RF

Jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek? Co znaczy oliwa extra virgin, a czym jest oliwa light? Sprawdź, które rodzaje oliwy są najzdrowsze

Oliwa extra virgin

Oliwa tłoczona wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, której kwasowość nie przekracza 0,8 proc. Najwyższej jakości EVOO (ang. extra virgin olive oil) to te z oznaczeniem UE dotyczącym chronionej nazwy pochodzenia (DOP) i chronionego oznaczenia geograficznego (IGP). Warto pamiętać, że ma najniższą temperaturę dymienia, najlepiej więc używać jej, smażąc na małym ogniu, dusząc na niej potrawy oraz na zimno, np. w dressingu.

Podobnie niewskazane jest podgrzewać oleju klasy virgin – gorszej jakości niż extra virgin, bo o wyższej kwasowości.

Zobacz również

Śmierć na Mielczarskiego w Kielcach. Policjanci wyjaśniają okoliczności tragedii

Śmierć na Mielczarskiego w Kielcach. Policjanci wyjaśniają okoliczności tragedii

Meryl Streep nagrodzona Złotą Palmą w Cannes

Meryl Streep nagrodzona Złotą Palmą w Cannes

Polecamy

Ekstremalne zagrożenie pożarowe w Lubuskiem. Tu mapa świeci się na bordowo!

Ekstremalne zagrożenie pożarowe w Lubuskiem. Tu mapa świeci się na bordowo!

Pierwszy taki egzamin - jak poszło ósmoklasistom? Lektura marzenie

Pierwszy taki egzamin - jak poszło ósmoklasistom? Lektura marzenie

Puszyste naleśniki na maślance. Zajadaj się nimi do ostatniego kęsa

HIT DNIA
Puszyste naleśniki na maślance. Zajadaj się nimi do ostatniego kęsa