Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

Zobacz również

Mieszkanka powiatu kaliskiego zginęła w Palermo

NOWE
Mieszkanka powiatu kaliskiego zginęła w Palermo

Superpuchar Europy w Polsce. To dowód zaufania i wielkie emocje na PGE Narodowym

Superpuchar Europy w Polsce. To dowód zaufania i wielkie emocje na PGE Narodowym

Polecamy

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit

Trwają egzaminy ósmoklasisty. Sprawdź zasady i terminy

Trwają egzaminy ósmoklasisty. Sprawdź zasady i terminy

Masz w domu stare świece? Zrób z nich świeczkę na komary i postaw na balkonie

Masz w domu stare świece? Zrób z nich świeczkę na komary i postaw na balkonie