W skrócie
Domowa sałatka z selera naciowego może przybierać różne odsłony. Często pokrojone warzywa łączy się z kukurydzą konserwową, podsmażonym lub grillowanym kurczakiem, suszoną żurawiną, świeżym ananasem lub ugotowanym na twardo jajkiem. Szczególnie polecam sałatkę będącą krewną popularnej sałatki Waldorf, którą rozpowszechnił szef kuchni hotelu mieszczącego się w Nowym Jorku. Co więcej, można zrobić ją z łatwo dostępnych składników. Poznaj prosty przepis na sałatkę z selera naciowego dla całej rodziny.
W galerii zobaczysz etapy przygotowania sałatki z selera naciowego i jabłka
Sałatka z selera naciowego – prosty przepis
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 czerwone jabłka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 30 g orzechów włoskich,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka gęstego jogurtu,
- szczypta soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 10 g rodzynek sułtańskich.
Jak zrobić sałatkę z selera naciowego?
Sposób przygotowania:
- Na początku umyj jabłka i łodygi selera naciowego. Pokrój je w kostkę.
- Następnie rozłup orzechy włoskie lub skorzystaj już z obranych. Podana waga w przepisie obejmuje orzechy po obraniu ze skorupki.
- Orzechy włoskie pokrój na większe kawałki.
- W szklanej misce połącz pokrojony seler naciowy, jabłka i orzechy włoskie.
- W szklance połącz majonez z jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszaj. Możesz także dodać je bezpośrednio do miski ze składnikami sałatki i dokładnie wymieszać.
- Rodzynki namocz we wrzątku przez 5 minut, odcedź na metalowym sitku i dodaj do sałatki z selerem naciowym.
- Przed podaniem dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Czytaj także: Prosty przepis na sałatkę z tortellini
Dodatki do sałatki z selera naciowego
Warto wiedzieć, że łodygi selera naciowego doskonale łączą się z ostrym smakiem chrzanu. Łagodność i orzeźwiający smak selera przyjemnie kontrastuje z aromatem chrzany, którego moc nieraz pozwoli oczyścić zatoki. Ponadto sałatka z selerem naciowym świetnie smakuje z uprażonymi orzeszkami ziemnymi. W Stanach Zjednoczonych popularna jest zdrowa przekąska nazywana „mrówkami na patyku”. Pod tym terminem kryje się przysmak złożony z łódeczek selera naciowego wypełnionych masłem orzechowym z ułożonymi na wierzchu rodzynkami, które przypominają wyglądem spacerujące po gałązce mrówki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?